Mimoriadne intenzívna verejná diskusia o GMO rastlinách nabáda k obozretnosti. V záujme koho je podnecovaná a o čo vlastne ide?
GMO rastliny, obzvlášť sóju a kukuricu, používa svet pre výživu už desiatky rokov. Aj inzulín je napríklad produkt GMO. V Bangladéši, Indii a inde sa vo veľkom konzumuje tzv. „žltá ryža“, produkt GMO, keď sa do ryže zabudoval gén tvoriaci karotén. Dúfam že, nezájdeme tak ďaleko, aby sme to zakázali. Vďaka tomu milióny ľudí, predovšetkým detí, prežili.
Stovky súdnych sporov, všetci žalobcovia, dožadujúci sa zákazu GMO vo svete, prehrali (vrátane EÚ). Dôvodom neúspechov bola neschopnosť preukázať škodlivosť konzumácie GMO rastlín. Nič proti angažovanosti sa politikov vo veciach, ktoré zaujímajú verejnosť. Akosi v tejto diskusii však uniká skutočné riziko, ktoré GMO sprevádza. Je to záujem obrovského biznisu agrochémie a osivárov (predovšetkým Monsanto a Syngenta) získať monopol nad agrochémiou a osivami podmieňujúce vysokoefektívne pestovanie rastlín. Vychádzajú z toho, že tak ako vo väčšine sveta, tak aj v EÚ sa pokrok nezastaví a GMO sa presadia. Už desaťročia sa intenzívne venujú výskumu v tomto smere a urobili všetky potrebné kroky na to, aby získali rozhodujúci náskok pred konkurenciou. Napríklad Monsanto sa zo Švajčiarska presťahovalo do USA. Vo viacerých častiach sveta si tento monopol už aj vo veľkom odskúšali. Za akých podmienok a komu vôbec budú ochotný dodávať tieto bezkonkurenčne efektívne produkty? Takže zástupná debata o „škodlivosti“ GMO im vyhovuje, zatiaľ húževnato zdokonaľujú celý monopolný systém.
Otázka teda znie tak, či naletíme a ideme sa naďalej hádať o údajnej škodlivosti konzumácie, alebo ideme zabrániť pár ľudom, aby nás celý svet ovládli. To je reálny nástroj prehlbovania ekonomickej nerovnosti, zneužívania moci, novej kolonizácie. To je v priamom rozpore s deklarovanými záujmami ľudstva zabrániť koncentrácii a bohatstvu v rukách stále menšieho podielu obyvateľov zeme. Spamätajme sa a bojujme proti skutočnému riziku. Občania môžu žiadať politikov, aby na to použili všetky nástroje, ktoré majú k dispozícii.
Treba byť opatrný ako pri všetkých novinkách vedy. V EÚ máme pre bezpečnosť potravín dobrý princíp predbežnej opatrnosti pred pustením poživatiny na trh. GMO rastlín a klonovanie majú odlišnosti. Doteraz sa v GMO nepreukázala škodlivosť pre človeka, hoci riziká sú tu a treba to ďalej skúmať.